Boerderij Achtervennen

Wie zijn wij

Vanuit het drukbevolkte Amsterdam rijd je in enkele minuten de mooie, rustige natuur van Waterland binnen. Daar ligt het biologisch melkveebedrijf Achtervennen, aan het einde van de lintbebouwing van het dorp Ilpendam. Dat is een gezellig dorpje gebouwd in de 12e eeuw op een dam van het riviertje De Ilp.
Boerderij Achtervennen is vernoemd naar de oorspronkelijke naam van de polder achter het bedrijf: de Achtervennen.

De bewoners zijn Sjaak Hoogendoorn, boer met passie voor de natuur die zo typisch bij Waterland hoort, en Ellen Brouwer, een beetje boerin, docente tekenen met een liefde voor koken met pure producten van het land.

Zij melken ongeveer 55 melkkoeien in een open moderne stal, en laten de jonge kalveren en pinken hier opgroeien. Zomers grazen de koeien buiten. Zij hebben zo’n 50 ha. grasland om de koeien in zomer en winter van voedsel te voorzien.

Het grasland is natuurgrond, dat betekent dat ze “boeren met aanpassingen”: ze houden met de boerenwerkzaamheden rekening met de kwaliteit en aanwezige natuur in de polder. Denk hierbij aan het maaien van het gras op verschillende data om de weidevogels rustig te laten broeden en de kuikens te kunnen laten schuilen in lang gras.Wat is er te doen

De kinderen komen om kennis te maken met de boerennatuur, en daarbij horen natuurlijk de koeien! De koeien gebruiken de natuur om hun melk te produceren.
En daar kunnen weer andere producten van gemaakt worden, zoals boter, kaas en yoghurt.

De bedoeling is zelf te ervaren en beleven hoe het leven op de boerderij gaat. Dat gebeurt door wat eenvoudige klusjes te doen om het vee te verzorgen en te ervaren wat er bij het melken en verzorgen van de koeien komt kijken.
Natuurlijk gaan de kinderen op avontuur het lange gras in, tussen de koeienvlaaien, en maken ze kennis met de koeien. Maar er leeft nog meer in het water, op en in de grond!

Met de ingrediënten van de natuur kun je ook lekkere dingen maken. In de keuken van ons bedrijf gaan de kinderen zelf aan de slag. Tijdens de lunch-pauze kunnen ze elkaars gerechten proeven.

We hopen dat ze een onvergetelijke dag op onze boerderij zullen beleven!

Ontvangst

We ontvangen de kinderen graag op maandag, dinsdag en vrijdag. Dit in de maanden april, mei, juni en september.

Adres:

Monnickendammerrijweg 54
1452 PN Ilpendam
Telefoon: 020-4361151
Website: boerderijachtervennen.nl

 

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/13
  • Wix Facebook page

 VOLGEBOEKT VOOR 2018/2019 

Neem hier contact op met de boer

Naam + Achternaam *

Email adres *

Telefoonnummer

Groep / Klas

School

Bericht aan boerderij Achtervennen *

Uw bericht is verzonden. Bedankt!